top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVivienne Buunen

Bewegen is gezond


Tegenwoordig is bijna iedereen zich er van bewust dat het van belang is om te bewegen. Maar, toch beweegt een groot deel van de mensen te weinig. Er zijn zelfs mensen die amper aan beweging toe komen, dit is problematisch. Het is namelijk van essentieel belang voor de mens om te bewegen en om aandachtig met het lichaam bezig te zijn. Maar, waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te blijven bewegen? Omdat, dat beter is voor de gezondheid. Uhm ja, seems fair. Maar hoezo is dit zo? En welke voordelen brengt bewegen met zich mee? Daarover ga ik jullie meer vertellen in deze blog.

Het regelmatig bewegen brengt vele voordelen met zich mee, hieronder zal ik enkele daarvan benoemen:

Regelmatig bewegen verminderd de kans op klachten in en rondom de gewrichten. Het menselijk lichaam is er niet voor gemaakt om de gehele dag te zitten, de mens is van nature namelijk een beweger. In de oertijd bewoog de mens gedurende de hele dag en moest veel lichamelijke arbeid verrichtten, denk daarbij bijvoorbeeld aan: jagen, vluchten en het continue veranderen van verblijfplaats. Door natuurlijke selectie is de mens zich gaan ontwikkelen tot een rechtopstaand organisme. Vandaag de dag hebben wij nog steeds dezelfde bouw als de mens uit de oertijd maar het percentage mensen dat gedurende de hele dag beweegt en lichamelijk zware arbeid verricht is aanzienlijk gedaald. Sterker nog het grootste gedeelte van de mens beweegt amper en zit de hele dag stil. Het probleem? Ons lichaam is niet gewend aan de zittende houding, om dit toch vol te houden gaan onze spieren zich aanpassen door langer of korter te worden. Ons skeletsysteem is nog niet aangepast om de nieuwe houding van de spieren vol te houden. Dit lijdt tot klachten in en rondom de gewrichten

Regelmatig bewegen verbeterd de samenwerking tussen spier en zenuw. Onze hersenen communiceren via onze zenuwen met onze spieren. Op het moment dat onze spieren zelden worden aangesproken worden onze zenuwen dus ook veel minder aangesproken. Dit lijdt tot een verminderde en daarmee verslechterde communicatie tussen het zenuwstelsel en het spierstelsel. Dit leidt op zijn beurt weer tot het afnemen van: ons reactievermogen, de stabiliteit en de coördinatie.

Regelmatig bewegen verminderd de kans op overgewicht en obesitas. De gemiddelde mens beweegt minder dan vroeger maar blijft ondertussen wel evenveel (vaak zelfs meer) en ongezonder eten als vroeger. Deze mensen zullen de meeste dagen op een positieve energiebalans uitkomen (er komt meer energie het lichaam binnen, in de vorm van voedsel, dan er wordt verbruikt.) waardoor er gewichtstoename zal plaatsvinden. Op het moment dat er sprake is van een blijvende gewichtstoename zal er uiteindelijk sprake zijn van overgewicht en is er zelfs een kans op obesitas. Waar de volgende gevolgen en risico’s aan verbonden zijn: Hart- en vaatziekten, artrose, diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker. Het is dus van belang om overgewicht te voorkomen. Een stabiel lichaamsgewicht wordt behouden wanneer er een neutrale energiebalans is, wat inhoudt dat er evenveel energie wordt verbruikt door het lichaam als dat er binnenkomt via voedsel. Beweging en sporten is een goede manier om deze neutrale energiebalans te bereiken.

Regelmatig bewegen werkt bij aan het verbeteren van onze mentale conditie. De mensen die amper bewegen zijn vaak de mensen met een drukke kantoorbaan. Bij een drukke kantoorbaan komt vaak een hoop stress kijken. Bij een hoop stress wordt de metabolische stof kynurenine aangemaakt, welke aanzienlijke schade kan veroorzaken, zoals infecties en ontstekingen welke kunnen leiden tot stemmingsstoornissen en uiteindelijk zelfs tot depressies. Tijdens fysieke inspanning komt het enzym: PGC-1alpha1 vrij welke de doorstroom van kynerunine naar de hersenen voorkomt. Sporten voorkomt dus het stressniveau, maakt ons rustiger en emotioneel weerbaarder waardoor de kans op stemmingsstoornissen en depressies worden verkleind. Tijdens stress maakt ons lichaam, het stresshormoon, cortisol aan om er voor te zorgen dat wij de stresssituatie beter aankunnen. Wanneer de stress afneemt daalt ons cortisol niveau weer. Echter, wanneer er sprake is van chronische stress kan dit tot gevolg hebben dat het cortisol-niveau continu hoog is. Hierdoor raakt het lichaam uit balans en ontstaan er negatieve symptomen die uiteindelijk kunnen lijden tot een burn-out. Een bewezen effectieve manier om ons cortisol niveau te verlagen is sporten. Op deze manier helpt sporten bij om burn-outs te voorkomen. Beweging is dus niet alleen van belang voor het verbeteren van onze fysieke conditie maar ook van onze mentale conditie.

Daarnaast zorgt regelmatig bewegen er ook nog voor dat:

- Het verouderingsproces vertraagt

- Het bevorderd de capaciteit om voedsel te verteren

- Het zorgt voor een stevige huid (afname van cellulitis)

- Het geeft een boost aan je immuunsysteem

- Het zorgt ervoor dat je beter/vaster slaapt

- Het geeft zelfvertrouwen

Zo zie je maar dat regelmatig bewegen een hele hoop voordelen met zich meebrengt en van essentieel belang is voor onze gezondheid. Mocht je je nu afvragen hoeveel je dan zou moeten bewegen, de algemeen geldende norm is minimaal 30 minuten per dag matig tot matig intensief bewegen. Let wel dit is een absoluut minimum, meer bewegen heeft de voorkeur en mag altijd.

So, ...... Just keep moving! :)

17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page